Η μέθοδος Pilates είναι ένα σύνολο ισομετρικών ασκήσεων, η επιτυχία των οποίων έγκειται στο ότι δημιουργήθηκαν –στο αρχικό τους στάδιο- ως τεχνικές αποκατάστασης.

Η ασθενική κράση του , Joseph Hubertus Pilates, το άσθμα και η ραχίτιδα από τα οποία υπέφερε, τον οδήγησε στην αναζήτηση ενός δυναμικού τρόπου για να ξεπεράσει τις σωματικές του αδυναμίες. Ως έφηβος λοιπόν καταφέρνει να αναπτύξει τις ικανότητές του στη γυμναστική και να γίνει ένας δεινός δύτης και σκιέρ. Παράλληλα μελετάει ανατομία και ποζάρει για πίνακες ανατομίας, ενώ συγχρόνως συμπεριλαμβάνει στις σπουδές του και ανατολικές μεθόδους άσκησης όπως η yoga και οι πολεμικές τέχνες. Απ’ τον συνδυασμό αυτό των ανατολικών και δυτικών μεθόδων άσκησης, γεννιέται η Mέθοδος Pilates που ο ίδιος ονόμασε contrology.

Η ιδέα λοιπόν είναι οι ασκήσεις αυτές να είναι ασφαλείς, ακολουθώντας ένα λογικό σύστημα εξάσκησης, με τη χρήση ενός στρώματος γυμναστικής, ή άλλων, εύχρηστων οργάνων (μπάλες, ρολά, λάστιχα κ.λ.π.), που σκοπό έχουν να δυναμώσουν το σώμα ομοιόμορφα.
Τα οφέλη των ασκήσεων Pilates είναι σημαντικά, τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό, αφού έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν το άγχος. Πιο συγκεκριμένα, για τις ασκήσεις αυτές απαιτείται αυτοσυγκέντρωση και σωστές αναπνοές, με αποτέλεσμα το σώμα και το μυαλό να εξισορροπούνται, και να λειτουργούν σαν ένα. Έτσι, δίνεται έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των κινήσεων, που είναι ομαλές και συγχρονισμένες.

Η μέθοδος βασίζεται στις εξής βασικές αρχές: τη σωστή αναπνοή, τον έλεγχο, τη συγκέντρωση, τη ροή της κίνησης και την ακρίβεια. Με το χρόνο η συνεχής άσκηση με τη μέθοδο Pilates, μπορεί να μεταμορφώσει ολοκληρωτικά το σώμα, δίνοντας περισσότερη αρμονία και βελτιώνοντας την υγεία του. Η κίνηση γίνεται εύκολη και το άτομο αποκτά περισσότερη χάρη, αντοχή και ευεξία.