Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού συχνά αντιμετωπίζονται με κάποιο είδος χειρουργικής επέμβασης που μπορεί να περιλαμβάνει:

Χειρουργική βιοψία μαστού

Αφαίρεση λεμφαδένων

Χειρουργική διατήρησης του μαστού

Μαστεκτομή

Ανακατασκευή μαστού

Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά μπορείτε να κινήσετε τον ώμο και το χέρι σας ή να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως το ντύσιμο, το μπάνιο και το χτένισμα των μαλλιών σας. Ο πόνος και η δυσκαμψία μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία και να περιορίσουν την κίνηση του χεριού και του ώμου σας.

Οι ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκτηση της κίνησης

Ανεξάρτητα από το είδος της χειρουργικής επέμβασης που έχετε, είναι σημαντικό να κάνετε ασκήσεις μετά για να μετακινήσετε ξανά το χέρι και τον ώμο. Οι ασκήσεις βοηθούν στη μείωση των παρενεργειών της χειρουργικής επέμβασης και σας βοηθούν να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας.

Εάν έχετε κάνει ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση, οι ασκήσεις είναι ακόμη πιο σημαντικές για να διατηρήσετε το χέρι και τον ώμο σας ευέλικτο. Η ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει το χέρι και τον ώμο σας πολύ μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να αναπτύξετε μια τακτική συνήθεια να κάνετε ασκήσεις για τη διατήρηση της κινητικότητας των χεριών και των ώμων μετά από θεραπείες ακτινοβολίας για τον καρκίνο του μαστού.

Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιεσδήποτε ασκήσεις, ώστε να αποφασίσετε για ένα πρόγραμμα που είναι κατάλληλο για εσάς. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να επισκεφτείτε έναν φυσιοθεραπευτή ειδικό στην θεραπευτική άσκηση κατά του καρκίνου, πιστοποιημένο (Medical Training Therapist) . Αυτοί οι επαγγελματίες υγείας είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα άσκησης μόνο για εσάς. Μπορεί να χρειαστείτε αυτού του είδους τη βοήθεια εάν δεν χρησιμοποιήσετε πλήρως το χέρι σας εντός 3 έως 4 εβδομάδων από την επέμβαση.

Ορισμένες ασκήσεις δεν πρέπει να γίνονται μέχρι να αφαιρεθούν οι παροχετεύσεις και τα ράμματα, αλλά άλλες μπορούν να γίνουν αμέσως μετά την επέμβαση. Οι ασκήσεις που αυξάνουν την κίνηση των ώμων και των χεριών σας μπορούν συνήθως να ξεκινήσουν σε λίγες μέρες. Αργότερα προστίθενται ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το χέρι σας πιο δυνατό.

Στο χώρο μας εφαρμόζονται  μερικές από τις πιο συνηθισμένες ασκήσεις που κάνουν οι γυναίκες μετά από χειρουργική επέμβαση μαστού. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το ποιες από αυτές τις ασκήσεις είναι κατάλληλες για εσάς και πότε πρέπει να αρχίσετε να τις κάνετε.

Μην ξεκινήσετε καμία από αυτές τις ασκήσεις χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Την εβδομάδα μετά την επέμβαση

Χρησιμοποιήστε το προσβεβλημένο χέρι σας (στην ίδια πλευρά με το χειρουργείο σας) όπως θα κάνατε συνήθως όταν χτενίζετε τα μαλλιά σας, λούζεστε, ντύνεστε και τρώτε. Φροντίστε να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν μπορείτε να σηκώσετε βαρύτερα αντικείμενα.

Σηκώστε τα χέρια σας μέχρι το ύψος των ώμων ή σε όποιο ύψος μπορείτε χωρίς να τραβήξετε τις παροχετεύσεις σας και χαμηλώστε τα ξανά μερικές φορές. Επαναλάβετε αυτό 3 ή 4 φορές την ημέρα. Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στη μετακίνηση του λεμφικού υγρού από το χέρι σας και βοηθούν στην αποκατάσταση της κίνησης.

Μπορείτε να ασκήσετε το προσβεβλημένο χέρι σας ενώ είναι σηκωμένο. Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να γίνει αυτό. Με το χέρι σας σηκωμένο, ανοίξτε και κλείστε το χέρι σας 15 έως 25 φορές. Στη συνέχεια, λυγίστε και ισιώστε τον αγκώνα σας αρκετές φορές. Μπορείτε επίσης να λυγίσετε τον αγκώνα σας και να αγγίξετε τον ώμο στην ίδια πλευρά μερικές φορές και μετά τον ώμο στην αντίθετη πλευρά μερικές φορές.

Κάντε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής (χρησιμοποιώντας το διάφραγμά σας) τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα. Ξαπλώστε ανάσκελα και πάρτε μια αργή, βαθιά ανάσα. Εισπνεύστε όσο περισσότερο αέρα μπορείτε ενώ προσπαθείτε να επεκτείνετε το στήθος και την κοιλιά σας (σπρώξτε τον αφαλό σας μακριά από τη σπονδυλική σας στήλη). Χαλαρώστε και εκπνεύστε. Επαναλάβετε αυτό 4 ή 5 φορές. Αυτή η άσκηση θα βοηθήσει στη διατήρηση της κανονικής κίνησης του στήθους σας, διευκολύνοντας τη λειτουργία των πνευμόνων σας. Κάντε συχνά ασκήσεις βαθιάς αναπνοής.

Γενικές οδηγίες για αυτές τις ασκήσεις

Οι ασκήσεις που περιγράφονται εδώ μπορούν να γίνουν μόλις ο γιατρός σας πει ότι είναι εντάξει. Συνήθως ξεκινούν μια εβδομάδα ή περισσότερο μετά την επέμβαση. Φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε κάποιο από αυτά. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου μετά την επέμβαση στο στήθος:

Μπορεί να αισθανθείτε κάποιο σφίξιμο στο στήθος και τη μασχάλη σας μετά την επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και το σφίξιμο θα πρέπει να μειώνεται καθώς κάνετε τις ασκήσεις σας. Εάν όχι, καλέστε το γιατρό σας.

Πολλές γυναίκες έχουν κάψιμο, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή πόνο στο πίσω μέρος του βραχίονα και/ή στο τοίχωμα του θώρακα. Αυτό συμβαίνει επειδή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να ερεθίσει ορισμένα από τα νεύρα σας. Αυτές οι ενοχλήσεις μπορεί να αυξηθούν μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση. Συνεχίστε όμως να κάνετε τις ασκήσεις σας εκτός και αν παρατηρήσετε ασυνήθιστο πρήξιμο ή ευαισθησία. (Εάν συμβεί αυτό, ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως.) Μερικές φορές το τρίψιμο ή το χαϊδεύοντας την περιοχή με το χέρι σας ή ένα μαλακό πανί μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την περιοχή λιγότερο ευαίσθητη.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να ασκηθείτε μετά από ένα χλιαρό ντους όταν οι μύες είναι ζεστοί και χαλαροί.

Φοράτε άνετα, φαρδιά ρούχα όταν κάνετε τις ασκήσεις.

Κάντε τις ασκήσεις αργά μέχρι να νιώσετε ένα απαλό τέντωμα. Κρατήστε κάθε διάταση στο τέλος της κίνησης και μετρήστε αργά μέχρι το 5. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάποιο τράβηγμα καθώς τεντώνετε το δέρμα που έχει κοντύνει λόγω της επέμβασης.

This information was developed with assistance from the Oncology Section of the American Physical Therapy Association.

Leave a comment