Η ιερολαγόνια άρθρωση (SI) βρίσκεται στη λεκάνη. Συνδέει το λαγόνιο οστό (λεκάνη) με το ιερό οστό (το χαμηλότερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης πάνω από τον κόκκυγα). Αυτή η άρθρωση μεταφέρει βάρος και δυνάμεις μεταξύ του άνω σώματος και των κάτω άκρων. Είναι απαραίτητη δομή για τη μεταφορά ενέργειας μεταξύ των ποδιών και του κορμού.

Συνήθεις αιτίες δυσλειτουργίας και πόνου της ιερολαγόνιας άρθρωσης:

ο τραυματισμός, από πτώση, από μεταφορά μεγάλου φορτίου με κίνηση στροφής.

Οι τραυματισμοί αυτού του τύπου μπορούν να προκαλέσουν συνδεσμική χαλαρότητα και να διαταράξουν την κίνηση στην περιοχή της λεκάνης.

Επίσης η ασυμμετρία του μήκους των ποδιών, ο λάθος τρόπος βάδισης, η έντονη άσκηση, ο τραυματικός τοκετός, η σκολίωση μπορουν μα προκαλέσουν δυσλειτουργεία και αρθρίτιδα στην ιερολαγόνια περιοχή.

Η επώδυνη αρθρίτιδα της ιερολαγόνιας άρθρωσης μπορεί επίσης να προκύψει από αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Reiter, η ψωριασική αρθρίτιδα ,η φλεγμονή.

Ο πόνος γίνεται συνήθως αισθητός στο κάτω μέρος της πλάτης και/ή στο ισχίο, στη βουβωνική χώρα, στη μία πλευρά της πλάτης ή των γλουτών και μπορεί να εκπέμπεται στο πίσω μέρος του ποδιού (παρόμοιο με τον πόνο της ισχιαλγίας).

Η δυσλειτουργία της ιερολαγόνιας άρθρωσης είναι πιο συχνή σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν γεννήσει πρόσφατα μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στον πόνο της ιερολαγόνιας άρθρωσης.

Πολύ συχνά πλέον παρατηρείτε και στα δυο φύλα λογο παρατεταμένης καθιστικής εργασίας και είναι δύσκολη ή διαφοροποίηση της λόγο κοινών συμπτωμάτων με την χαμηλή οσφυαλγία.

Προτείνετε Ειδικός στην πυελική ζώνη, ( Γιατρός, Manual therapist ) που θα διαφοροποιήσει την συμπτωματολογία ακόμα και όταν αυτή είναι στο αρχικό της στάδιο και αφορά την ιερολαγόνια άρθρωση.

Leave a comment