Η αυχενική αστάθεια της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (CICS), είναι μια κατάσταση υγείας κατά την οποία οι σύνδεσμοι της άνω αυχενικής μοίρας (alar ligament and transverse ligament) της σπονδυλικής στήλης χαλαρώνουν και μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα πόνου, ζάλης , ίλιγγος, εμβοές, και σε σοβαρές περιπτώσεις νευρική βλάβη. Υπάρχουν πολλά περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την αυχενική αστάθεια, αλλά αυτά είναι τα πιο κοινά.

Τι προκαλεί την αστάθεια στην αυχενική μοίρα;
Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί παράγοντες κινδύνου και αιτίες αστάθειας της αυχενικής μοίρας:

Τραύμα: Οποιοδήποτε τραυματικό συμβάν, όπως τροχαίο ατύχημα, χτύπημα ή παρόμοιο περιστατικό σύγκρουσης, μπορεί να τραυματίσει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και να τραυματίσει τους συνδέσμους, οδηγώντας σε χρόνια αυχενική αστάθεια.
Επαναλαμβανόμενες κακώσεις: Η επαναλαμβανόμενη κατάχρηση οδηγεί σε μικρορήξεις στους συνδέσμους και τις γύρω δομές της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, οδηγώντας σε χαλάρωση των αυχενικών συνδέσμων.
Γενετική διαταραχή: Τα άτομα με ορισμένα σύνδρομα, όπως το σύνδρομο Down και το Ehlers-Danlos, βιώνουν συχνά την αστάθεια της αυχενικής μοίρας ως σύμπτωμα.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα (RΑ): Οι αρθριτικές παθήσεις όπως η RΑ μπορούν επίσης να προκαλέσουν αστάθεια της αυχενικής μοίρας λόγω προοδευτικής επιδείνωσης στις αρθρώσεις και στους σπονδύλους του αυχένα.

Πώς διορθώνετε η αυχενική αστάθεια;
Οι ακόλουθες 4 θεραπευτικές επιλογές θεωρούνται από στοιχεία ως οι πιο αποτελεσματικές.

Manual Therapy
Μια κοινή θεραπεία για την αστάθεια του τραχήλου της μήτρας είναι η χειρoθεραπευτική φροντίδα. Αυτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συμπτωμάτων όπως η κακή στάση του σώματος, ο πονοκέφαλος και η κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η θεραπεία που χρησιμοποιείται για την άνω αυχενική μοίρα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει την κατάσταση.

Χειρουργική
Σε σπάνιες σοβαρές περιπτώσεις αστάθειας του τραχήλου της μήτρας μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Φυσικοθεραπεία ( Physiotherapy)
Μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος για το CICS είναι η φυσικοθεραπεία. Οι γιατροί προτείνουν γενικά φυσικοθεραπεία μαζί με χειροθεραπευτική φροντίδα( Manual Therapy). Περιλαμβάνει:

Εκπαίδευση στάσης σώματος
Ασκήσεις ενδυνάμωσης
Κινητοποίηση μαλακών ιστών
Κινητοποίηση αρθρώσεων
Κινητοποίηση σπονδυλικής στήλης
Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να φοράτε αυχενικό κολάρο ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας.

Ασκήσεις Ενδυνάμωσης

Μπορείτε να δοκιμάσετε ασκήσεις ενδυνάμωσης για τη θεραπεία και την πρόληψη της αυχενικής αστάθειας όπως:

Ασκήσεις με το πηγούνι – υποστηρίζουν τη στάση του σώματος και τις αρθρώσεις του αυχένα και είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ασκήσεις ενδυνάμωσης που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της αστάθειας στην άνω αυχενική μοίρα.
Ισομετρικές ασκήσεις – δίνουν δύναμη στην περιοχή του αυχένα με το ενεργό εύρος κίνησής της.
Η περιστροφή του αυχένα – οδηγεί σε αργή και περιοδική ενδυνάμωση των μυών και των αρθρώσεων που περιβάλλουν την άνω αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Κινήσεις των ματιών – Ο αυχένας ενεργοποιείτε χωρίς κίνηση.
Εξάσκηση καλής στάσης – μειώνει την πίεση από τη σπονδυλική στήλη. Κάθε μέρα η καλή στάση πρέπει να ασκείται για όσο το δυνατόν περισσότερο. Κάθε μέρα που περνάει θα πρέπει να μπορείτε να διατειρείτε την καλή στάση για μεγάλη διάρκεια.
Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις ασκήσεις και να απευθύνεστε σε ειδικούς θεραπευτές (Orthopaedic Manual Therapist).

Leave a comment