Ο αντανακλαστικός πόνος στην ωμική ζώνη ή στο χέρι ονομάζεται βραχιαλγία. Η βραχιαλγία προκαλείται συχνά από συμπίεση ενός νεύρου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος μπορεί να μοιάζει με ηλεκτροπληξία που μεταφέρεται στο χέρι και μπορεί να αντανακλά στο ένα ή και στα δύο χέρια. Μερικές φορές ο νευρόπονος μπορεί να είναι συνεχής και να αλλάζει ανάλογα με τις θέσεις του αυχένα ή ακόμα και όταν σηκώνετε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας. Συχνά συνυπάρχει με πόνο στον αυχένα.

Η βραχιαλγία οφείλεται συχνότερα σε κήλη δίσκου ή πρόπτωση που συμπιέζει ένα νεύρο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Εναλλακτικά, ο πόνος μπορεί να οφείλεται στη γήρανση ή στη «φθορά» στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο εκφυλισμός της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ονομάζεται αυχενική σπονδύλωση και στένωση του σπονδυλικού τρήματος.

Σπάνια η βραχιαλγία μπορεί να οφείλεται σε πιο σοβαρή πάθηση όπως μόλυνση, τραύμα ή καρκίνο στον αυχένα, ωστόσο, η τακτική απεικόνιση μπορεί εύκολα να αποκλείσει αυτές τις καταστάσεις.

Εκτός από τον πόνο, η συμπίεση ενός νεύρου που ταξιδεύει στο χέρι σας μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στην περιοχή που νευρώνει το νεύρο. Αυτό ονομάζεται ριζοπάθεια. Η ριζοπάθεια σχετίζεται με δυσλειτουργία ενός νεύρου που προκαλεί:

Νευρογενή πόνο (βραχιαλγία)
Αδυναμία ώμου, αντιβραχίου ή χεριού
Αλλαγές αντανακλαστικών
Αισθητηριακές διαταραχές – απώλεια αίσθησης, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στον ώμο και στο χέρι
Πονοκέφαλο
Αυχενικός πόνος
Πόνος ωμοπλάτης

Επιλογές Διαχείρισης

Όσο έχετε έντονο πόνο ή σημαντικά νευρολογικά ελλείμματα, όπως αδυναμία του βραχίονα, οι θεραπείες για τη βραχιαλγία και την αυχενική σπονδύλωση είναι συντηρητικές (αρχικά) μη χειρουργικές θεραπείες. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

Αναλγητικά (φάρμακα για τον πόνο)
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Φυσιοθεραπεία ( Manual Therapy, Ειδικές ασκήσεις, Kinesiology Tape, κ.α.)
Τροποποίηση καθημερινών συνηθειών – π.χ. αποφεύγουμε την άρση βαρέων αντικειμένων
Εφαρμογή αυχενικού κολάρου
Pilates
Υδροθεραπεία
Κολύμπι
Η απώλεια βάρους είναι επίσης σημαντική καθώς το επιπλέον βάρος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη σπονδυλική στήλη συμβάλλοντας στον πόνο στην πλάτη.
Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης για την ενίσχυση των μυών της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης θα βοηθήσουν στην παροχή επιπλέον σταθερότητας στη σπονδυλική στήλη μειώνοντας τον πόνο.
Pain Management.

Leave a comment