Η θωρακική σπονδυλική στήλη βρίσκεται μεταξύ της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η περιοχή έχει τους σπονδύλους, τις πλευρές, τον νωτιαίο μυελό, τους δίσκους, τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία, τους μυς, τους τένοντες και τους συνδέσμους.

 Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται πόνο στον αυχένα ή στη μέση χαμηλά. Αυτός ο ερεθισμός ή φλεγμονή μπορεί να προκληθεί λόγω διαφόρων παραγόντων όπως τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης λόγω τροχαίου ατυχήματος, αθλητικές κακώσεις, κακή στάση σώματος , καθιστική εργασία, και σε ορισμένες περιπτώσεις λόγο κάποιας μορφής δομικής παραμόρφωσης. Ο θωρακικός πόνος στην πλάτη τείνει να είναι αρκετά σύντομος αλλά κάποιες φορές γίνεται χρόνιος αν διαρκεί περισσότερο από δύο μήνες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για ένα άτομο που πάσχει  από πόνους στον αυχένα, στο θώρακα ή στη μέση να γνωρίζει ακριβώς πότε άρχισε ο πόνος, καθώς βοηθάει πολύ στη διάγνωση και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου θεραπείας για το άτομο. 

Φυσικοθεραπεία για τον αυχενικό πόνο  ή τον πόνο της μέσης χαμηλά: Ο φυσιοθεραπευτής θα διαμορφώσει ένα λεπτομερές θεραπευτικό σχέδιο ανάλογα με τη σοβαρότητα του πόνου. Οι τεχνικές manual therapy, στα μαλακά μόρια και τις αρθρώσεις του θώρακα μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα της σπονδυλικής, σε αυχένα και οσφύ. Οι ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις θα επικεντρωθούν στην αύξηση της σταθερότητας, του κινητικού ελέγχου, της δύναμης, της ευκαμψίας της σπονδυλικής στήλης και θα βοηθήσουν στον έλεγχο του πόνου. Αν κάποιος πάσχει από σχετικά ήπιο πόνο, τότε μπορεί να μην είναι απαραίτητη μια πλήρης φυσικοθεραπευτική αγωγή και ο ασθενής μπορεί να κάνει μόνο τις ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις. Προοδευτικά γίνονται ειδικές ασκήσεις για την ενίσχυση της νευρομυικής προσαρμογής και της μυικής δύναμης της σπονδυλικής και των άκρων. 

Leave a comment