Οι τεχνικές μυϊκής ενέργειας είναι επιστημονικό αντικείμενο της Οστεοπαθητικής ιατρικής και της Φυσικοθεραπείας. Είναι αρκετές διαφορετικές τεχνικές που στόχο τους έχουν τη θεραπεία μυοσκελετικών δυσλειτουργιών που συνήθως παρουσιάζονται με απώλεια εύρους κίνησης.

 

 

Οι τεχνικές μυϊκής ενέργειας είναι ενεργητικές (χρειάζονται την συνεργασία του ασθενή) και άμεσες (φτάνουν και ξεπερνούν το υπάρχον εύρος κίνησης). Επίσης διευκολύνουν  την μυϊκή χαλάρωση ενεργοποιώντας το τενόντειο αντανακλαστικό του Golgi. Απώτερος σκοπός των τεχνικών αυτών είναι, η ανακούφιση από τον πόνο, η αποκατάσταση της υπάρχουσας δυσλειτουργίας και η επανάκτηση του εύρους της κίνησης που περιορίζεται από νευρομυϊκές βραχύνσεις.

 

Οι τεχνικές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια σχεδόν σε όλες τις αρθρώσεις του σώματος. Πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν τις τεχνικές μυϊκής ενέργειας ως μέσο πρόληψης μυϊκών και αρθρικών τραυματισμών. Παρόλα αυτά οι Τ.Μ.Ε χρησιμοποιούνται κυρίως από άτομα με περιορισμό στην κίνηση λόγω οσφυαλγίας, αυχεναλγίας, ωμαλγίας, σκολίωσης, ισχιαλγίας, ανισοσκελίας (άνω ή κάτω άκρων), χρόνιου μυϊκού πόνου, βράχυνσης ή τραυματισμού. Μπορούν δε να χρησιμοποιηθούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα σε περιπτώσεις επίμονων πονοκεφάλων και ημικρανιών. 

 

 

 

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 

·         Για να κινητοποιήσει αρθρώσεις με περιορισμό εύρους.

 

·         Για να επιμηκύνει βραχυμένους  μύες και περιτονίες .

 

·         Για να ενδυναμώσει αδύναμες μυϊκές ομάδες ή να μειώσει τη  
          μυϊκή υπερτονία

 

·         Για να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, την αναπνοή και 
          την λειτουργία των νευρομυϊκών συνάψεων.

 

·         Για να προετοιμάσει τους ιστούς να δεχθούν χειρισμούς thrust
          (υψηλής  ταχύτητας – χαμηλού εύρους)